15 Şubat 2012 Çarşamba

PARALEL HAYATTAN EŞSİZ TINILAR: The Double Life Of Veronique Filmi (İnceleme)

       
      Paralel dünyaya ait bir öyküsüyle kısaca incelediğim AnotherEarth (2011) (Başka Yeryüzü) bilimkurgu filminden sonra aynı dönemde internetten bulup izlediğim _ bir paralel dünya olmasa da_ paralel hayatlara dair öyküsü olan bir filmden bahsedeyim: The Double Life Of Veronique veya orijinal ismiyle “La Double Vie de Veronique”(1991), Türkçe ismiyle Veronique’nin İkili Yaşamı.
      Bu dramatik film, Veronique ve Weronika isimli “iki” kadının yaşamına odaklanıyor. Bu iki kadın hem aynı hem de farklıdır. Aynı zamanda doğmuş olan bu iki kızın müziğe olan tutkuları da ortaktır. Hatta ikisinin de kalbinde sorunlar vardır. Görsel olarak adeta “ikiz” olan bu iki kadın birbirlerinden habersiz olmalarına rağmen metafiziksel olarak birbirlerine bağlıdırlar. Veronique, Fransa’da yaşamakta, Weronika ise Polonya’da yaşamaktadır. Adeta “ikiz” bedenlerde bulunan bu “iki aynı kadın”ın kaderleri aynı mı olacaktır ve kesişecek midir? Mistik bir şekilde bazen benzer, bazen ise farklı deneyimleri yaşayan bu kadınlar birbirlerini belli belirsiz hissetmekte fakat bu bağı anlamlandıramamaktadırlar. Bir konser sırasında Weronika’nın başına gelen talihsiz olaydan sonra ise Veronique’in hayatı daha da ilginç hale gelir…
      Polonyalı yönetmen Krzysztof Kieslowski’nin bu sıra dışı ve biraz da gizemli dramatik filminin senaryosunu Krzystof Piesiewicz ve Kieslowski birlikte yazmışlar. Kieslowski, filmlerinde çoğunlukla gizemden, tesadüfî karşılaşmalardan, yalnızlık ve seçimlerden bahseden sıra dışı bir yönetmendir. Filmin başrolünde her iki rolün de hakkını veren İsveçli aktris İrène Jacob yer alıyor. Aktris, yönetmen Kieslowski’nin Mavi, Kırmızı, Beyaz isimli üçlemesinin “Üç Renk: Kırmızı”(1994) isimli son filminde de rol almış.   
                                       
     Filmde konusundan başka en çok dikkati çeken bence filmin müziği olmuş. Filmin olağanüstü müzikleri Zbigniew Preisner’e ait. Filmde kullanılan müziğin sözleri, İtalyan ozan ve politikacı olan İlahi Komedya’nın da yazarı olan Dante Alighieri’ye ait. Filmin müziği de (soundtrack album) albüm olarak yayınlanmıştır. Soundtrack albümde 18 parça gözükmesine karşın tek bir melodinin türevleri şeklindeki müzik parçalarıdır. Filmdeki müziğin 17 nci yüzyılda yaşamış Van Den Budenmayer isimli bir besteciye ait olduğu belirtilse de böyle bir besteci yaşamamıştır. Bu isim, bestecinin bir alter egosudur.  Klasik müzik severlerin de beğeneceği bu müziklerden birini yukarıdaki “Youtube” videosundan dinleyebilir veya aşağıdaki indirme linklerindenden çıkacak indirme kaynaklarından bilgisayarınıza tüm albümü indirebilirsiniz.
     Film, bazı festivallerde ödüllere aday gösterilmiş, Cannes Film Festivalinde yönetmen Kieslowski, oyuncu İrène Jacob ödül almışlardır. Besteci Z.Prisnier ise “Los Angeles Film Eleştirmenleri” seçiminde ödül kazanmıştır. Filmde yaşamda yapılan seçimler, hüzün, eşzamanlılık, yalnızlık ve aşk temaları öne çıkıyor. İster klasik müziği sevin, isterse öne çıkan tema konuları ile iki paralel yaşama dair şiirsel bir film izlemek isteyin; Veronique’nin İkili Yaşamı (İMDB Notu: 7.8) filmi muhtemelen hoşunuza gidecektir. Yer yer sarı-yeşil tonlarındaki görsellik de filme şiirsel bir hava katmış bence.
     Bu ayın konusu olan “Paralel Dünyalar” ile ilgili diğer yazılarda görüşmek üzere…            

MERAKLISI İÇİN İLGİLİ DİĞER LİNKLER:
 
Filmin fragmanı burada.
Filmi online izlemek isterseniz buraya veya alttaki fotoğrafın üstüne tıklayınız.(Çıkan sayfadan "Reklamı Geç" bölümüne tıklayınız ve tam ekranda seyrediniz) 

Yönetmen Kieslowski ve filmi hakkında bilgi burada
Vikipedi’de film hakkında bilgi burada
Filmin eşsiz müziklerini indirmek isterseniz burada veya burada
Filmin müzikleri hakkında detaylı bilgi burada

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder