14 Mayıs 2012 Pazartesi

REMBRANDT VE ÇAĞDAŞLARI TÜRKİYE SERGİSİ


                                                                                    Rembrandt ve Çağının Ressamlarının Anısına…

        İstanbul’da kayda değer önemli bir sergiyi geçtiğimiz ay Sakıp Sabancı Müzesi’nde ziyaret ettim. Dünyada şu ana kadar yaklaşık bir milyon kişiye ulaşmış bu nadide sergiye katılmanız için bir ay kadar süre kaldı. Sergi daha sonra kapanıp başka bir ülkeye gidecek. Önce sergiden kısaca bahsedeyim, sonra da Rembrandt ile ilgili bazı bilgiler vereyim.
     Hollanda ve Türkiye’nin 400’ncü Yılı münasebetiyle Sabancı Müzesi’nde Rembrandt ve Çağdaşları _ Hollanda Sanatının Altın Çağı_ Sergisi açıldı. Sergi, 10 Haziran 2012 tarihine kadar Emirgan’daki müzede gezilip görülebilecek. Serginin en gözde ressamı, şüphesiz Rembrandt van Rjin. Bunun yanında “İnci Küpeli Kız” resmi ile tanınan (bu tablo sergide bulunmuyor) Johannes Vermeer, Frans Hals, Jan Stteen, Jan Lievens gibi büyük ustaların eserleri de sergide görülebiliyor.
      Sergiyi ben keyifle gezip inceledim. Sanatseverler bir araya getirilmesi hayli zor ve zahmetli olan birçok değerli eseri görme şansına sahip oluyorlar. Hollanda’daki Rijksmuseum’da renovasyon ve bakım çalışmaları yapıldığı için, sergideki birçok eserin değişik ülkeleri gezerek sergiyle tanıtılması fırsatı doğmuş. Serginin sponsorluğunu Sabancı Holding, ING Bank, Philips, Hollanda Kraliyet, Unilever gibi birçok kurum ve şirket yapmakta.
     Bu sergide o dönemin sıradan insanlarından, soylu ve kraliyet mensubu kişilerine; doğa ve natürmort resimlerinden deniz savaşlarına ait resimlere kadar pek çok eseri görebiliyorsunuz. Sadece tablolar ve gravürler değil, maketler, cam ve seramik eşyalar, değerli gümüş eşyalar da Hollanda’nın zenginliğini ve Altın Çağı’nı yansıtıyor. Adeta o dönemin içine giriyor ve o görkemli döneme tanıklık ediyorsunuz. Müzenin en alt katında bu sergiden bağımsız olarak Türk Resim Sanatı’nın en güzel örneklerinden bazılarını da isterseniz görebilirsiniz. Serginin girişindeki mağazadan, bu sergiye ait resim katalogunun yanı sıra, sanat eserlerine ait kitapları ve bir çok hediyelik eşyayı satın almanız mümkün.
       Sergi sonrasında Emirgan’da, müzeye çok yakın olan kafe ve çay bahçelerinden birinde, bir şeyler atıştırabilir veya Boğaz manzarası eşliğinde çayınızı yudumlayabilirsiniz. 
 

 
REMBRANDT VE SANATI HAKKINDA


      Rembrandt van Rjin, Van Gogh gibi Felemenk resim sanatının en büyük ustalarından birisidir. 15 Temmuz 1606’da Leiden’de doğmuştur. 15 yaşından itibaren sanatçı Jacob van
Swannenburg’un çırağı olarak eğitimine başlamış, daha sonra Peter Lastman’ın yanında çıraklığa devam etmiştir. 1625 yılında, daha 19 yaşında iken kendi resim stüdyosunu kurmuştur. 1634 yılında Saskia van Uylenburg ile evlenmiş ve ilerleyen yıllarda ardı ardına 3 çocuğu olmuş, fakat bu çocuklar çok az yaşamışlardır. 1641 yılında doğan Titus isimli oğlu ise yaşamış, fakat eşi Saskia ölünce bu çocuğu Rembrandt büyütmüştür. Hendrickje Stoffels ile ikinci evliliğini yapan Rembrandt 1656 yılında iflasını ilan etmiş ve kendi evi ile resimlerini satmak zorunda kalmıştır. Ölmeden altı yıl önce eşini, bir yıl önce de oğlunu kaybeden Rembrandt, 1669 yılında 63 yaşında vefat etmiştir. Mezarının tam yeri bilinmemektedir, fakat Westerkerk’te defnedilmiştir. Ömrünün son dönemlerini sıkıntı içinde yaşayan ressam, öldüğünde geriye sadece birkaç parça giysi ile birkaç resim bırakmıştır. Halen, dünyada tabloları paha biçilemez değerdedir.   
      Rembrandt, ışık ve gölgeyi en iyi kullanan ressamların arasındadır. Aynı zamanda çok iyi bir gravür sanatçısıdır. Aynı dönemdeki ve kendisinden sonraki pek çok sanatçıyı etkilemiştir. Eserlerinde portreler önemli bir yer tutar. Kendisinin de, gençliğinden ölümüne kadar 70 kadar otoportresini yapmıştır. Ayrıca mitolojik ve dini konular da sanatçının gözde resim konularıdır. Erken dönem eserlerinde canlı ışık efektlerine ve anlamlı hareketlere daha fazla rastlanır. Geç dönemlerinde ise, iç gözleme dayanan, az gösterişli, fakat derin ve sevecen bir ruhsal kavrayışın yansıması olan eserler göze çarpar. Sanatçının en ünlü tabloları Gece Nöbeti (Nightwatch), Dr. Tulp’un Anatomi Dersi (The Anotomy Lesson of Dr. Tulp), Belşassar’ın Verdiği Şölen (Belshazzar’s Feast)(Aşağıdaki ilk resim)



MERAKLISI İÇİN İLGİLİ DİĞER LİNKLER: 

GoogleArt Project Sitesinde zengin Rembrandt galerisi burada.

Sakıp Sabancı Müzesi internet sitesi burada.
 
BBC yapımı Rembrandt hakkında belgesel (Türkçe dublaj) burada.

Rembrandt’ın yukarıda da yer alan seçme bazı resimlerini indirmek isterseniz burada.

Online Rembrandt galerisi burada.

Serginin Türkiye’ye getirilişi ve sergi hakkında röportaj burada

Rembrandt'ın hayatını anlatan başarılı bir film olarak kabul edilen 1936 yapımı film burada.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder