20 Ağustos 2012 Pazartesi

DOĞADAKİ SAĞLIK – AYHAN ERCAN (KİTAP)



   İçindeki bilgilerden çekilmiş fotoğraflarına kadar gayet güzel hazırlanmış bir kitaptan bahsetmek istiyorum. Türkiye Aktarlar ve Baharatçılar Derneği Başkanı ve bir bitki uzmanı olan Ayhan Ercan’ın hazırladığı “Doğadaki Sağlık” isimli kitabını sizlere tanıtayım.
    “Doğadaki Sağlık 50 Mucize Bitki-100 Mucize Kür” isimli kitabın ilk bölümünde adaçayından zencefile, biberiyeden yaban mersinine, çörek otundan sarı kantarona kadar, uzun yıllar sonucunda edinilen tecrübelerle yararlı ve şifalı olduğu öğrenilmiş onlarca bitkiden ve bunlarla uygulanabilecek kürlerden bahsediliyor. Her bir bitkinin kolayca tanınabilecek şekilde birkaç fotoğrafı da yazılara eşlik ediyor. 
     Örneğin, benim de sevdiğim ve değeri bizde pek bilinmeyen bir bitki olan zencefil konu edilirken, bitkinin kullanıldığı hastalıklar, zencefil ve artrit (romatizma), zencefil ve mide bulantısı, vitiligo, dolaşım bozukluğu, sinüzit, alerji, hazımsızlık ve reflü ilişkileri kısa kısa anlatılmış. Daha sonra da zencefilin macun olarak yapımı, çay olarak yapımı, tentür hazırlama şekli, salatalarda ve şeker hastaları için kullanımı gibi alt başlıklarla nasıl kullanılması gerektiği açıklanmış. Ayrıca bitkilerin yanı sıra Himalaya tuzu, arı sütü, propolis gibi diğer doğal ürünlerden ve bunların kullanım şekillerinden de bahsedilmiş. Özellikle Himalaya tuzu hakkında, geniş kapsamlı olarak hazırlanmış bölümü beğendim.   
  Kitabın ikinci bölümünde bazı hastalıklardan ve bu hastalıklarda kullanılabilecek bazı destekleyici kürlerden bahsedilmiş. Alerjiden karaciğer rahatsızlıklarına, böbrek rahatsızlıklarından varise kadar otuza yakın rahatsızlık için bazı bitkisel kürler tavsiye edilmiş.
     Kitabı hazırlayan Ayhan Ercan, televizyonda bazı programlara katılan bir bitki uzmanı olarak tanınıyor. Ben kendisini televizyonda henüz görmediysem de kitabının önsözünde belirttiği
birçok hususa katılıyorum. Kitabı tanıtma amacım da bu görüşünü bir parça da olsa destekleme amacını taşıyor. Yazar, kendi maddi çıkarını pervasızca düşünen ve halkı maddi olarak sömürmeyi amaçlayan pazarlamacı bitki uzmanlarına tepkisini belirterek halkımızı daha bilinçli olmaya çağırıyor. Bu pazarlamacı uzmanların, halkı kendi yaptıkları bitkisel kürleri almaya yönlendirdikleri ve bundan fahiş karlar elde ettiklerini belirtiyor. Her durumda hekimlere danışmanın önemini, bitkisel kürlerin sadece tedaviyi destekleyici ürünler olarak kullanılmasını tavsiye ederek gerek kitabı ile gerekse diğer platformlarda halkı uyarıp bilinçlendirmeye devam edeceğini belirtiyor. 

                                                  Ayhan Ercan yazdığı kitabıyla birlikte

      Sonuç olarak Doğadaki Sağlık kitabı, içeriği, baskı kalitesi, daha önemlisi yılların birikimi ile oluşturulmuş, bitkisel ürünlerin kullanılması ile ilgili tavsiye edilebilecek faydalı bir çalışma olmuş. Bu yönüyle bir ailenin kütüphanesinde bulunmayı bence hak ediyor. Yalnız, geçmişte yazılan bazı önemli bitkisel ürünlere ilişkin kaynak kitaplara da haksızlık yapmayalım. Bu kitaplar, günümüzdeki kadar kaliteli baskıya ve reklâmını yapabilme gücüne sahip değildiler, fakat içerikleri hiç de yabana atılacak şekilde değildi. Hatta yakın zamanda ve şimdilerde yayınlanmış birçok kitaba da öncülük ettiler. 
     Örneğin 2000 yılında Anahtar Kitaplardan yayınlanan Niyazi Eröztürk’ün yazdığı “Bir Yudum Sağlık” kitabı bu kapsamdadır. Niyazi Eröztürk de, bitkisel ürünlerle tedaviyi dünyada saygın hale getiren _ hatta bu konuda birçok tepkiyi de üzerine çeken_ Alman herbalist ve yazar Maria Treben isimli bitki uzmanının kitaplarını inceleyip çevirmiş ve sonunda da kendi kitaplarını yazmış, günümüzde belki de medyada pek gözükmediği için pek tanınmayan bir başka bitki uzmanı yazardır. Eröztürk, “Bir Yudum Sağlık” kitabını yazmadan önce “Sağlık Doğadan Gelir”(1998) isimli bir başka kitaba da imza atmıştır. Kendisinin örnek alarak yolunu izlediği ve kitaplarını çevirdiği Maria Treben’in ise, bizde yayınlanmış yine Anahtar Kitaplar’dan çıkmış olan “Tanrı’nın Eczanesinden Sağlık” ve “Maria Treben’in Tedavi Başarıları” isimli kitapları da mevcuttur. Bitkisel kürler ile ilgilenenlerin bu kitaplara da göz atmasında büyük fayda vardır.
      Fakat, bunlardan daha da önemli olanı, bence sağlıklı kalmayı, sağlıklı olmayı bir yaşam biçimi haline getirebilmemiz gerekiyor. Medyada da son dönemlerde bazı hekimler, “Koruyucu Hekimlik”in öneminden daha çok bahseder oldular. Beslenmemizden yaşam şeklimize, düşünce biçimimizden çevre koşullarına kadar sağlıklı olanı seçip buna uygun bir yaşam sürmemiz gerekiyor. Hastalıklar ve rahatsızlıklar, sağlıksız biçimde yaşadığımızın ancak son dönemde gözüken kanıtları oluyorlar.  


MERAKLISI İÇİN İLGİLİ DİĞER LİNKLER: 

Doğadaki Sağlık (Ayhan Ercan) kitabının linki burada

Bir Yudum Sağlık (Niyazi Eröztürk) kitabının linki burada

Sağlık Doğadan Gelir (Niyazi Eröztürk) kitabının linki burada

Maria Treben’in Tanrı’nın Eczanesinden Sağlık ve diğer kitaplarının linki burada

Ayhan Ercan’ın internet sitesi burada



   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder